Margarita’s paradijs

De dierenbescherming op Menorca heeft twee afdelingen. Eentje in het oosten (Mahon) de andere in het westen (Ciutadella). De afdeling in Mahon bestaat pas een paar jaar, die in Ciutadella al veel langer.

Het gebied van Ciutadella is zo’n 25 kilometer van west naar oost en 10 kilometer van noord naar zuid.
Er zijn verschillende plaatsjes en toeristendorpjes. De mensen van de dierenbescherming zijn allemaal vrijwilligers. Ze krijgen van de overheid geen subsidie. Al het geld moet komen uit particuliere donaties.

Op beide kanten van het eiland is er een asiel, dat in particuliere handen is. Er is altijd te weinig geld, dus heeft de eigenaar weinig tot geen middelen, om voor de dieren te zorgen. Er is geen speciaal voer voor kittens en puppies.  Er zijn geen flesjes en melk voor de hele kleintjes. De dieren moeten vaak met te veel in een hok. 
Als het asiel vol is – en dat is regelmatig het geval – krijgen de dieren die er langer dan drie weken zitten een spuitje om ze in te laten slapen. De dierenbescherming probeert dit zo veel mogelijk te voorkomen.
Ze zijn veel beter in staat om de dieren te herplaatsen. Maar, dan heb je ook een eigen, tijdelijke, opvang nodig. En die is er sinds enige tijd.

Margarita woont net buiten de stad in een huurwoning. Zij is een van de toegewijde vrijwilligers. 
De eigenaar van het stuk grond heeft een tweede stuk aan de dierenbescherming verhuurd. Dit is door de vrijwilligers ingericht als kattenopvang. De dieren kunnen vrij rondlopen, maar moeten binnen de omheining blijven. Deze dierenopvang is inmiddels veel te klein geworden. Daarom zijn we begin 2014 een tweede terrein aan het aanleggen. Deze wordt tweemaal zo groot, zodat we niet alleen veel meer dieren kunnen opvangen, maar ook de verschillende doelgroepen kunnen splitsen. Dieren met gezondheidsproblemen kunnen dan per groep apart van elkaar leven, zodat ze elkaar niet kunnen besmetten. Ook wordt de verzorging daardoor veel gemakkelijker.
Margarita zorgt, samen met 7 andere vrijwilligers die ieder één dag komen, in haar vrije tijd voor de dieren.